Η Νάξος

Το νησί της Νάξου

Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο: Εδώ εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών, έργα της τέχνης και της καθημερινής ζωής από την προϊστορική περίοδο ως τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια (4η χιλιετία π.Χ.- 6ος αι. μ.Χ.). Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Εμπορικής Σχολής (κτίσμα του 17ου αιώνα), μέσα στον χώρο του Κάστρου.

Αρχαιολογικός χώρος Γρόττας: Κάτω από την πλατεία της Μητρόπολης, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα τμήμα της μυκηναϊκής πρωτεύουσας της Νάξου (1300 π.Χ.). Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και είναι ανοιχτός στο κοινό.

Πορτάρα : Το “σήμα κατατεθέν” της Νάξου: Είναι κτισμένη στο νησάκι “Παλάτια”, στην άκρη του λιμανιού. Είναι η γιγαντιαία και μεγαλοπρεπής πύλη ενός ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Κτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, την εποχή του τύρρανου Λύγδαμη, όταν η Νάξος ήταν μεγάλο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

Το Κάστρο: Εντυπωσιακό μνημείο που συνδέεται με την μακρόχρονη ενετική κυριαρχία (1204 – 1537). Βρίσκεται στον λόφο που αποτελεί την φυσική ακρόπολη της Χώρας.

Κούρος (Φλεριό): Στο Φλεριό, κοντά στο χωριό Μέλανες, σε καταπράσινη κοιλάδα, βρίσκεται ξαπλωμένος στο έδαφος, στην θέση που το παράτησαν οι αρχαίοι τεχνίτες, ένας μισοτελειωμένος Κούρος (ανδρικό άγαλμα). Το άγαλμα έχει υπερφυσικό μέγεθος (6,4 μέτρα) και είναι έργο του 7ου αιώνα π.Χ.

Κούρος (Απόλλωνα): Κοντά στο χωριό Απόλλωνας, βρίσκεται ξαπλωμένος στο έδαφος, από το οποίο δεν αποκολλήθηκε ποτέ, ένας μισοτελειωμένος Κούρος (ανδρικό άγαλμα). Το άγαλμα έχει ύψος 10,45 μέτρα και χρονολογείται στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα.

Η Παναγία η Πρωτόθρονη: Η εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρονης (9ος – 10ος αι.), στο χωριό Χαλκί της Τραγέας, είναι η μεγαλύτερη βυζαντινή εκκλησία της Νάξου. Η εκκλησία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα επάλληλα στρώματα των τοιχογραφιών της. Λειτουργεί από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Νάξος Εμπειρία

“Εάν ο παράδεισος ήταν στη Γη, θα ήταν εδώ, έγραψε ο μεγάλος λογοτέχνης και φιλόσοφος , Νίκος Καζαντζάκης.

Πράγματι , η Νάξος ήταν το αγαπημένο νησί των θεών των αρχαίων Ελλήνων.

Η Νάξος δεν είναι ένα τυπικό κυκλαδονήσι, ενετικα κάστρα, μεσαιωνικά τείχη, πετροχτιστες εκκλησίες και μονές, καταπρασινοι ορεινοί όγκοι, αμμουδερες παραλίες, γραφικά χωριά, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και εκπληκτική κουζίνα.

Ο Θεός τής χαράς και του κεφιού, ο Διόνυσος είναι η αρχαία θεότητα τής Νάξου. Η Νάξος θα σας προσφέρει μία διονυσιακή εμπειρία χαράς και αστειρευτης ενέργειας.

Προικισμένη από τη φύση με ένα κατεξοχήν αιγαιοπελαγιτικο και πολυσύνθετο χρώμα, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων αποτελεί έναν ακαταμάχητα ελκυστικό προορισμό.

Ένα είναι σίγουρο, στη Νάξο δεν θα βαρεθείτε!!!

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται όλο το καλοκαίρι  στον αναπαλαιωμένο πύργο του Μπαζαίου. (www.bazeostower.gr)

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Βάλτε στο πρόγραμμά σας μια εκδρομή μέχρι το Αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητραςστον Γύρουλα Σαγκρίου (καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08:30-15:00), το Ιερό του Διονύσου στα Ύρια (καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08:30-15:00, 22850 42325, 22850 22725), στον Κούρο του Απόλλωνα στο χωριό Απόλλωνας, πρόκειται για έναν τεράστιο εντυπωσιακό μισοτελειωμένο κούρο στο αρχαίο λατομείο της περιοχής. Και μην ξεχάσετε να ανέβετε μέχρι τον Ναό του Απόλλωνα, με το σήμα κατατεθέν της Νάξου, τη γνωστή Πορτάρα στο λιμάνι του νησιού.

Το νησί διαθέτει εφτά μουσεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπως, το Αρχαιολογικό μουσείοπου στεγάζεται στο κτίριο της Εμπορικής Σχολής στη Χώρα, με εκθέματα που χρονολογούνται από τη νεότερη Νεολιθική εποχή μέχρι τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08:30-15:00 22850 22725). Το Βυζαντινό μουσείο που στεγάζεται σε ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια του Κάστρου της Χώρας, τον περίφημο πύργο των Κρίσπι και φιλοξενεί μια πολύ αξιόλογη έκθεση βυζαντινής γλυπτικής από τη Νάξο και τις Κυκλάδες της περιόδου από τον 7ο έως τον 12ο αιώνα (καθημερινά, εκτός Κυριακής, 10:00-14:00, 210 3218075). Το Γεωλογικό μουσείο στην Απείρανθο, με μια ιδιαίτερη συλλογή ορυκτών και μεταλλευμάτων της Νάξου και του Νοτίου Αιγαίου από το 1964 (Ιούλιος, 10:30-19:30 & Αύγουστος 10:30-21:00, 22850 61725). Το Ενετικό μουσείοστην Χώρα στον πύργο Della Rocca-Barozzi, με έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα της εποχής (καθημερινά, 10:00-15:00 &19:00 – 22:00, 22850 22837). Το Επιτόπιο Αρχαιολογικό μουσείο, ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα αρχαία λείψανα της μυκηναϊκής πόλης Γρόττας, στο σημείο όπου αυτά βρέθηκαν (καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08:30-15:00, 22850 22725, στην πλατεία της Μητρόπολης της Χώρας). Το Λαογραφικό μουσείο, στην κεντρική πλατεία της Απειράνθου με περισσότερα από 1,200 εκθέματα λαϊκής τέχνης (Ιούλιος 10:30-19:30 & Αύγουστος 10:30-21:00, 22850 61725).

 

Τα επισκέψιμα παραδοσιακά ελαιοτριβεία των Μπουλαματσάδων και της Εκκλησίας στην γειτονιά Λειβαδάκι στον Οικισμό της Κορώνου (22850 51457, 6944 607672). Το ελαιοτριβείο Ιωάννη Σακελλιάδη στον πύργο του Κόκκου στον Καλόξυλο που κτίστηκε πριν από το 1664, του Ντεμαρή που βρίσκεται στην ομώνυμη θέση, ανάμεσα στις Μέλανες και στο Κουρουνοχώρι, το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο του νησιού (όλο το χρόνο καθημερινά), αυτό στο χωριό Δαμαλά(22850 31326) και το ελαιοτριβείο Εγγαρών που χρονολογείται πριν από το 1880 (Ιούλιος-Αύγουστος 16:00-18:00, 22850 24180, 6973 054 801).

Την επισκέψιμη ποτοποιεία Βαλληνδρά. Η πρώτη που δημιούργησε το περίφημο ποτό «Κίτρο» Νάξου και αποτελεί ένα από τα τρία ηδύποτα με ονομασία προέλευσης. Στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό στο Χαλκί (22850 31220).

Το εργαστήριο αγγειοπλαστικής στον Δαμαλά. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό εργαστήρι 4ης γενιάς αγγειοπλαστών όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία επεξεργασίας του πηλού καθώς επίσης και να προμηθευτείτε πήλινα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα (καθημερινά έως αργά το βράδυ, 22850 32820).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκκλησίες και οι μονές του νησιού. Αξίζει να επισκεφθείτε την Αγία Κυριακή που βρίσκεται στη θέση Καλλονή (3 χλμ από την Απείρανθο) και χρονολογείται από την περίοδο της Εικονομαχίας, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία των Βαλκανίων. Τους Αγίους Αποστόλους, βυζαντινή εκκλησία, σπάνιας αρχιτεκτονικής καθώς είναι από τις ελάχιστες διώροφες εκκλησίες στην Ελλάδα. Τον Άγιο Μάμαστην περιοχή της Ποταμιάς. Βυζαντινό εκκλησάκι με αξιόλογα γλυπτά και νωπογραφίες στο εσωτερικό του. Το Καστρομονάστηρο ή μονή Φωτοδότου κοντά στον οικισμό Δανακός το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο και ίσως πιο σημαντικό καστρομονάστηρο της Νάξου (Ιούνιος & Σεπτέμβριος: 11πμ – 2μμ / Ιούλιος & Αύγουστος 11πμ – 3μμ). Τη μονή Καλορίτσας, πρόκειται για φυσικό σπήλαιο με διαστάσεις περίπου 30μ μήκος και 10μ πλάτος, που μετατράπηκε σε εκκλησία τον 4ο αιώνα. Από πάνω, υψώνονται τα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού της Παναγίας της Καλορίτισσας που χρονολογείται ανάμεσα στον 11ο και τον 13ο αιώνα (Κάμπος Αγιάσου, λόφος Προφήτη Ηλίας 22850 31326). Τέλος την μονή Παναγιά ή Δροσιανή στο δρόμο προς το Χαλκί, ο ναός, ήταν αρχικά καθολικό μοναστήρι και έχει μοναδική αρχιτεκτονική (11:00 – 17:00).

Η Νάξος είναι γεμάτη από κάστρα και πύργους που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως το Απάνω κάστρο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία του νησιού, πάρτε το μονοπάτι που ξεκινάει από το Τσικαλαριό και θαυμάστε τη θέα στο Αιγαίο. Το ενετικό κάστρο της Χώρας, που κατοικείται ανελλιπώς από την κατασκευή του μέχρι και σήμερα. Το Θέρετρο των Ιησουιτών ανάμεσα στις Μέλανες και την Ποταμιά στην περιοχή Καλαμίτσια, πρόκειται για το θερινό μοναστήρι των Ιησουιτών του νησιού, κράμα της δυτικής και τοπικής αρχιτεκτονικής. Το κάστρο Απαρίλου ανάμεσα στο Σαγκρί και την Αγιάσσο σημαντικό κέντρο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που χρονολογείται πριν από τον 7ο αιώνα (22850 31326).

Πολλά και τα χωριά της Νάξου που αξίζουν την προσοχή σας, όπως οι Ακάδημοι στον κάμπο της Τραγαίας, μικρό και κουκλίστικο, εδώ ήταν και η έδρα του Ελληνικού Σχολείου Χαλκείου με σχολάρχη τον Νίκο Εξαρχόπουλο, ιδρυτή του Πειραματικού Σχολείου Αθηνών. Τη διάσημη πανέμορφη Απείρανθο σε υψόμετρο 600 μ. με τα μαρμάρινα καλντερίμια με τις καμάρες και τους ενετικούς πύργους. Τον Απόλλωνα, το λιμάνι της Κωμιακής όπου από εκεί μεταφέρονταν τα μάρμαρα εκτός του νησιού, λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ο διάσημος κούρος του Απόλλωνα. Την Ατσιπάπη, ένας ιδιαίτερου κάλους μεσαιωνικός οικισμός στα βορειοανατολικά της Νάξου. Τον Δανακό, ένα μικρό χωριουδάκι χτισμένο στο βάθος μια χαράδρας στους πρόποδες του όρους Δίας ή Ζας. Τη Μουτσούνα λιμάνι της Απειράνθου με τις παλιές εγκαταστάσεις του εναέριου σιδηροδρόμου που μέχρι την δεκαετία του ’70 μετέφερε τη σμύριδα από τα ορυχεία του Κορώνου. Το Σαγκρί, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Νάξου, με τον κάτω οικισμό να έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος λόγω της εξαιρετικής του αρχιτεκτονικής και τέλος το Χαλκί ένα μικρό και γραφικό χωριουδάκι στον κάμπο της Τραγαίας.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Η Νάξος έχει αμέτρητες παραλίες, για κάθε κατηγορία ταξιδιώτη. Από μικρές και cozy μέχρι μεγάλες, οργανωμένες με μουσικές και happenings. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτές που θα ταιριάξουν στη διάθεσή σας. Σημειώστε πως από την Αγία Άννα φεύγουν καραβάκια για τις πιο παρθένες και απροσπέλαστες οδικώς παραλίες της νοτιοανατολικής πλευράς του νησιού (καθημερινά από αρχές Ιουνίου). Επίσης μπορείτε να κάνετε κρουαζιέρες προς τα Κουφονήσια, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά.

Παραλίες

Η Νάξος έχει αμέτρητες παραλίες, για κάθε κατηγορία ταξιδιώτη. Από μικρές και cozy μέχρι μεγάλες, οργανωμένες με μουσικές και happenings. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτές που θα ταιριάξουν στη διάθεσή σας. Σημειώστε πως από την Αγία Άννα φεύγουν καραβάκια για τις πιο παρθένες και απροσπέλαστες οδικώς παραλίες της νοτιοανατολικής πλευράς του νησιού (καθημερινά από αρχές Ιουνίου). Επίσης μπορείτε να κάνετε κρουαζιέρες προς τα Κουφονήσια, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά.

Η Νάξος είναι το κατάλληλο μέρος για να προμηθευτείτε εξαιρετικής ποιότητας τυριά. Επιλέξτε ανάμεσα στη γνωστή Γραβιέρα ΠΟΠ, το διάσημο αρσενικό, την ξινομυζήθρα, το τουλουμοτύρι, την αφρομυζήθρα, την κοπανιστή, το λαδοτύρι, το θηλυκοτύρι και πολλά άλλα. Εξαιρετικό και το θυμαρίσιο μέλι. Δοκιμάστε το ζαμπόνι ένα είδος παστού κρέατος που μοιάζει με το προσούτο και φυσικά μη φύγετε χωρίς να πάρετε το Κίτρο Νάξου, ένα ιδιαίτερο και απολαυστικό παραδοσιακό ηδύποτο του νησιού.

Η Νάξος έχει αμέτρητες παραλίες, για κάθε κατηγορία ταξιδιώτη. Από μικρές και cozy μέχρι μεγάλες, οργανωμένες με μουσικές και happenings. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτές που θα ταιριάξουν στη διάθεσή σας. Σημειώστε πως από την Αγία Άννα φεύγουν καραβάκια για τις πιο παρθένες και απροσπέλαστες οδικώς παραλίες της νοτιοανατολικής πλευράς του νησιού (καθημερινά από αρχές Ιουνίου). Επίσης μπορείτε να κάνετε κρουαζιέρες προς τα Κουφονήσια, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά.

Αγορές

Η Νάξος είναι το κατάλληλο μέρος για να προμηθευτείτε εξαιρετικής ποιότητας τυριά. Επιλέξτε ανάμεσα στη γνωστή Γραβιέρα ΠΟΠ, το διάσημο αρσενικό, την ξινομυζήθρα, το τουλουμοτύρι, την αφρομυζήθρα, την κοπανιστή, το λαδοτύρι, το θηλυκοτύρι και πολλά άλλα. Εξαιρετικό και το θυμαρίσιο μέλι. Δοκιμάστε το ζαμπόνι ένα είδος παστού κρέατος που μοιάζει με το προσούτο και φυσικά μη φύγετε χωρίς να πάρετε το Κίτρο Νάξου, ένα ιδιαίτερο και απολαυστικό παραδοσιακό ηδύποτο του νησιού.

Θαλάσσια Σπορ

Η Νάξος είναι ιδανική για σχεδόν κάθε είδους θαλάσσιο σπορ. Ο αέρας με μέση ένταση 5-7 μποφόρ ευνοεί ιδιαίτερα το windsurf. Στον Αη Γιώργη και στον Αμμίτη πνέουν βόρειοι άνεμοι και μελτέμι και στην Αγιάσσο νότιοι άνεμοι που προσφέρονται επίσης και για wave. Στην λιμνοθάλασσα του Αϊ Γιώργη επικρατούν ιδανικές συνθήκες για speed/slalom αλλά και freestyle windsurf. Διεθνής τόπος συνάντησης για τους λάτρεις του windsurf και του kitesurf είναι η Μικρή Βίγλα ενώ πολλούς σέρφερ συγκεντρώνει και ο Ορκός.

Εταιρείες Υπηρεσιών Θαλάσσιων Σπορ

Flisvos Kitecentre, 22850 75490 Μικρή Βίγλα Νάξος

Flisvos Sportclub Center, 22850 22928, 22850 22935, Άγιος Γεώργιος

Laguna Beach Park, 6972 426 905, Άγιος Γεώργιος

Naxos – Surf Club, 22850 29170, 6944 363147, Λαγκούνα, Άγιος Γεώργιος

Plaka Watersports, 6944 633194, 6945 916790, Παραλία Πλάκας

Thalasea, 22850 75357, Μικρή Βίγλα

© Powered by Bookoncloud